TELA

DOKUSUZ YÜZEY TELALAR Bu telaların mukavemeti oldukça düşük olmasına rağmen bir o kadar da tercih edilen yaygın kullanım sahiptir. Aynı zamanda kenarları saçaklanmadığı için de dikiş esnasında kolaylık sağlar. Woven telaların performansı lif içeriği, kumaş ağırlığı ve kumaş içindeki oryantasyona bağlı olarak değişmektedir. Bu tür telalar çoğunlukla yıkanabilen giysilerde rastlanmaktadır. Naylon, polyester gibi hafif ve mukavim liflerden üretilmektedir. Bu liflerin yüksek mukavemeti ve yüksekliğinden yararlanılarak çok değişik tutum ve performanslarda hafif telalar elde edilmektedir. Çok hacimli veya yumuşak telalarda dokusuz yüzey tekniği ile üretilmektedir. Dokusuz yüzey telalar liflerin uzunluğu boyunca veya rastgele dağıtılması ile elde edilir. Rast gele dağıtılmış telalar her yönde esnemeye müsaittir. Bu telalar ekonomik olarak kesilebilir. Ancak ilik, kemer gibi kuvvete maruz kalan yerlerde yetersiz kalır. Boyuna yönlendirilmiş lif yapısına sahip telalar ise uzunluk yönünde değişmez enine yönde esneklik sağlar. Kesimi ve giysiye yerleşimi sırasında uzunluk yönüne dikkat etmek gerekir. Örme kumaşlarda enine açılan iliklerin haricinde yeterli stabilite sağlar. Örme kumaşta enine ilik sabitleştirilmez ise esner ve örtme görevini yerine getirmez. Sürtünme dayanımı düşük olduğundan boncuklanma problemi ile karşılaşılır. Üç tip dokusuz yüzey oluşumu vardır; *Gelişi güzel; lifler gelişi güzel düzenlenmiştir. Bu yüzden herhangi bir yönde direnci düşüktür. *Paralel; lifler yapının uzunluğu yönünde düzenlenmiş olup telaya en yönünde esneklik kazandırır. *Çapraz; lifler eksene 45 derecelik bir açı ile yerleştirilmiş olup en ve boy direncini arttırmak hedeflenmiştir.
 
DOKUNMUŞ TELALAR Kumaşta olduğu gibi ipliklerin atkı ve çözgü olarak dikey ve yatay yönlerde birbirlerinin aralarından yani birbirlerinin altından ve üstünden geçerek yüzey oluşturma ile yapılır. Her türlü liften üretilebilmektedir. Üretim şekli dokusuz yüzeye göre daha pahalıdır ve saçaklanma eğilimi daha yüksektir. Verev bir parçayı sabitlemek ve esnemeyi engellemek için düz iplik yönünde kesilmesi, eğer yüksek esneklik isteniyorsa kumaş gibi verev yönde kesilmesi uygundur. Yüksek performans elde edebilmek için bu tür telaların giysi parçalarının kesim yönünde kesilmesi uygun olacaktır. Aksi durumda esneme gerilme ve dökümsüzlük gibi sorunlar la karşılaşılabilir. Telanın performansı dış kumaşın performansını da etkiler.
 
 
ÖRGÜ TELALAR Çoğunlukla çözgülü örme, raşel ve atkı eklemeli raşel örgü kumaşlar kullanılmaktadır. Tela olarak kullanılacak triko ve raşel kumaşlar çeşitli ağırlıklarda olup, stabilitelesi yüksek, esneklikleri ise yok denecek kadar azdır. Atkı beslemeli raşel örgülerin bir yüzüne yapışkan madde eklenerek yapışkan telalar olarak kullanılır. Atkı eklemeli yapı ende esneklik, boyda stabilite, yumuşaklık ve dökümlülük kazandırır. Bu özellikleri nedeniyle bu tip telalar yün ve yün karışımı kumaşlarda tercih edilmektedir. Esnek olukları için örme kumaşlarda da kullanılmaktadır.
 
KAPLAMA YÖNTEMLERİNE GÖRE TELALAR Sıvma (Eleme) Telaları; En uygun maliyetli telalardır. Kaplama titreşimle baza serpilir. Kızıl ötesi fırında eritilir.  Dokuma ve donmamış tela bazlarına uygulanır. Toz Noktalı Telalar; Kaplama silindirik bir şablon tarafından eriyik olarak tel bazına tutulur. Pasta Noktalı Telalar; Kaplama daha önce oluşturulmuş pasta halindeki ıslak karışımı pompa yardımı ile baskı levhasına taşınarak basınçla elekten dokunmamış tela bazına aktarılır. Hot Melt (Sıcak Eriyik) Noktalı Telalar; Triko örme tela bazlarında, örgüyü oluşturan ipliklerin kesiştiği noktalara, parçacık haldeyken eriyik hale getiriliş kaplamanın doğrudan silindir yardımıyla aktarılmasıyla elde edilir. Kaplama sıcak kaplanacak yüzey soğuk olabilir. Çift Noktalı Telalar; Kaplamanın eriyerek ince kumaşlarda kumaşın yüzüne, telalarda arka yüze geçmesini engellemek ve üstün bir yapışma verimi elde etmek amacıyla iki farklı erime seviyesine sahip yapışkanın telaya uygulanmasıyla elde edilir.
 
KAPLAMALAR (YAPIŞKAN KİMYASALLAR) Herhangi bir kumaşın tela vasfını alabilmesi için kaplama dediğimiz yapışkan malzeme ile kaplanmış olması gerekmektedir. Polyamidler(Pa); Kullanışlı olmaları kolay işlenebilmeleri nedeniyle yapışkan tela kaplanmasında günümüzde kullanılan en önemli yapışkan (termoplastik) malzemedir.120- 150 derecelerde yapışma özelliğine sahiptir. Yıkanma ısısı ise 90-130 derecelerdedir. Polyesterler(Pes); Polyamidlere oranla daha yüksek erime 115-145 derece arasında değişen yapışma ısısına sahiptirler Kuru temizleme direnci ise düşük olmasına rağmen, kuvvetlice kumaşa tutunur. Polyester içeren kumaşlarda daha rahat uyum sağlar. Polyetilenler(Pe); A-Yüksek Yoğunluklu (Hdpe); 125-132 DERECE ERME 160-190 DERECE arasında değişen yapışma ısısına sahiptir. Bu yüzden mutlaka tela presi ile yapıştırılmalıdırlar. B-Düşük Yoğunluk(Ldpe); 100-120 derecede erime 160-190 derece arasında değişen yapışma ısısına sahiptirler. Yüksek yoğunluklu polietilene göre daha yumuşak, daha çabuk yapışan, daha az basınç gerektiren fakat yıkama direnci 30-40 derece olan kuru temizleme ortamında çözünen bir yapışkandır.
 
KULLANILAN MALZEMELERE GÖRE TELA SINIFLANDIRMASI BİTKİSEL KÖKENLİ TELALAR; Amerikan; Pamuktan yapılmış beyazlatılmamış bir kumaştır. Sık ve seyrek dokunmuş olanlar vardır. İnce kumaşlarda tela olarak kullanılır. Patıska; Amerikan’dan daha sık dokunmuş apreli ve beyaz bir kumaştır. Amerikan gibi, yıkandıktan sonra ince kumaşlarda tela olarak kullanılır. Mermerşahi; İnce ve seyrek dokunuşlu olan bu kumaş, yıkandıktan sonra ine kumaşlarda tela olarak kullanılır. Dog; sık dokunmuş beyaz ve sert bir tela cinsidir. Yapışkan Bez Tela; Mermerşahi veya seyrek dokunmuş Amerikan’ın bir yüzünün yapışkan madde ile kaplanmasından elde edilir. Yapışkan yüzü kumaşa gelecek şekilde yerleştirildikten sonra, nemli ütü bezi ile ütülendiğinde, tela kumaşa yapışır. Müflon; İki yüz havlı olan bir kumaştır. Daha çok kürk dubleleme de kullanılır. Tahta Pamuk; Piyasada tabaka halinde, metre ile satılan taht pamuk, kürk dublelemede, apolet ve kapitone yapmada kullanılır. Pamuğun sıkıştırılarak vatka haline getirilmesi ile elde edilir. Keten Tela; Keten liflerinden elde edilen bu telanın çeşitleri vardır yumuşak olanı apresiz, sert olanı apreli keten teladır. Yıkandıktan sonra kullanılmalıdır. Kâğıt Tela; Döküntü keten ve pamuk liflerinin, silisli ve kauçuklu bir apre maddesi ile keçeleştirilmesinden elde edilmiş olup çift katlıdır. Bir yüzü parlatılmış olan keçenin, tüylü iki yüzü birbirine kapatılarak birlikte preslenir. Yıkandığı zaman bile dayanıklılığını kaybetmeyen bu keçenin içindeki apre maddesinin iki parlak yüzey arasında kalışı, aprenin kolay kolay bozulmamasını sağlar.
 
HAYVANSAL KÖKENLİ TELALAR Yün Tela; İyi bir tela cinsidir. Bu telalar en ve boy iplikleri yüzden olduğu gibi, en iplikleri yün, boy iplikleri pamuk olarak ta dokunur. Yün telanın rengi, doğal yün rengidir. Yünün ham maddesi pahalı olduğundan, diğer telalardan daha pahalıdır. Kullanılmadan önce bir süre ılık suda bekletip, iyice kurumadan boy iplik yönünde kuruyana kadar ütülenmelidir. Kıl Tela; Boy iplikleri pamuk, en iplikleri kıldan dokunur. Yün Kıl Tela; En iplikleri yün, boy iplikleri kıl olan teladır. İpek Tela; İnce ve ipekli kumaşlarda tela olarak, ipek, organze, tafta vb. gibi ipekli kumaşlar da kullanılır.
 
YAPAY TELALAR Naylon Organze Ve Tafta; Yapay kumaşlar ile birlikte kullanılır. Yapay Yapışkan Tela; Suni ipek liflerinin döküntülerinin, sentetik bir reçine ile keçeleştirilmesinden elde edilmiştir. Bunların bir yüzüne zamk sürülerek yapışması sağlanır. Isıtılınca dayanıklılığı azalmaktadır. Bir yüzü düzgün, diğer yüzü pürüzlüdür. Pürüzlü olan yüzü kumaş üzerine uygulanıp, üzerinden kızgın ütü ile ütülendiğinde kumaşa yapışır. Fibrocam (Cam Elyaf); İnce cam liflerinin yapıştırıcı bir madde ile preslenmesinden elde edilir. Islatıldığı zaman yapıştırıcı suda eriyip, lifler dağıldığı için, yıkanmayacak kısımlarda kullanılır. Kuru temizlemeye karşı dayanıklıdır.
 
Latex, Bondex foam, felt, fiber, sandwich mesh, pillow, mattress materials from Turkey with wholesale, producer, distributor.
Daha Fazlası